DEN STROMŮ

24. 10. 2023

Věděli jste?

„Den stromů“ je svátkem ve více než čtyřiceti zemích a jeho datum se liší podle doby, kdy je vhodné vysazovat v daném státu stromy – většinou se jedná o jarní a podzimní měsíce.

Stromy patří mezi rostliny dlouhověké a dorůstají také značných rozměrů.

NEJ z ČR i ze světa:

- nejstarší lípa (národní strom ČR) je památná lípa velkolistá v Klokočově, nazývá se také Královská nebo Karlova (odpočíval pod ní Karel IV.), je chráněna od roku 1976. Dosahuje výšky 20 m a obvod kmene měří necelých 9 m. Patří k nejstarším stromům na našem území, které pamatují dobu před tisíci lety.

- nejstarším stromem v ČR je pravděpodobně Vilémovický tis, jehož stáří je odhadováno na 1500 až 2000 let.

- nejstarším stromem světa (tzv. ne klonovaným) je borovice osinatá (Pinus aristata), jež se nazývá Metuzalém. Toto pojmenování je příhodné, jelikož dle  uhlíkové metody bylo její stáři stanoveno přibližně na 4800 let.

- nejvyšším českým, přesně změřeným smrkem dvacátého století byl Král smrků v Boubínském pralese, který měl před svým pádem v roce 1970 výšku 57,2metrů.

- v současné době je naším nejvyšším stromem douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii), u které byla v roce 2014 naměřena výška 64,1 metrů. Roste u obce Vlastiboř v okrese Jablonec nad Nisou.

- nejvyšším žijícím stromem na světě je sekvoj vždyzelená v Redwood National and States Parks v Kalifornii s výškou 115,61 metrů.

Zdroj:  www.denstromu.cz, www.kouzlolesa.cz, turistika.cz

 

Nás zaujali stromy svojí krásou v každém ročním období.