„Společně to zvládneme“

20. 3. 2020

Vážení rodiče

Vážení rodiče,

v posledních týdnech jsme se ocitli v situaci, která je pro všechny zcela nová a na každého z nás klade nebývalé nároky. My, učitelé, se snažíme v těchto nestandardních podmínkách dále vykonávat co nejlépe svoji práci. Základem úspěchu je podle nás, pedagogů, trpělivost, vstřícnost, ochota táhnout za jeden provaz a v neposlední řadě komunikace.

Každý vyučující hledá optimální postupy, aby byla výuka co nejefektivnější a co nejméně zatěžovala jak žáky, tak rodiče. Základním komunikačním prostředkem mezi školou a žáky/rodiči jsou v současné době webové stránky školy. Zde vždy na začátku týdne najdete seznam úkolů a přehled učiva z jednotlivých předmětů včetně termínu splnění. Vás prosím, abyste zejména mladším dětem byli nápomocni a občas jim připomněli, že škola neskončila, jen výuka probíhá jinak a jinde, než jsme všichni zvyklí. Největší nároky jsou v tomto směru kladeny na rodiče nejmenších školáků a věřte, že o tom něco vím. Moje prvňačka však zatím pracuje s radostí a elánem, tak se ji snažím co nejvíce podporovat a věřím, že v tom nejsem sama.

Ve vestibulu školy jsou umístěny krabice jednotlivých tříd, které slouží jako prostor pro předávání např. pracovních sešitů, vyplněných pracovních listů a dalších pomůcek. Škola je otevřena každý pracovní den vždy od 6:00 do 15:00 hod. a v tuto dobu si můžete materiály vyzvednout (příslušní učitelé vás vždy s předstihem informují, že jsou podklady připravené k vyzvednutí). Z pochopitelných důvodů je hojně využívána komunikace na dálku – dle dohody a možností se jedná o facebook, messenger, WhatsApp, emaily, sms zprávy. Někteří učitelé využívají google classroom, další preferují projekty, výuku přes internet, pracovní sešity či práci s učebnicí. A právě tato různorodost přispívá dle mého názoru k tomu, aby děti neupadly do stereotypu a našly si cestu, která jim vyhovuje nejvíc. Na tomto místě bych chtěla připomenout další věc: motivujte děti ke čtení, s těmi menšími si pak, prosím, najděte alespoň chvilku každý den na společnou četbu.

Pravidelně sledujeme, jaká opatření týkající se školství vláda zavede. Zatím zůstáváme optimističtí a věříme, že se brzy vrátíme i se žáky do škol a bude prostor na doplnění učiva i řádnou klasifikaci. A pokud ne, určitě všechno doženeme v příštím školním roce.

Na začátku jsem zmiňovala nutnost komunikace. Proto Vás prosím – budete-li mít jakékoliv připomínky, ozvěte se a poskytněte nám tak cennou zpětnou vazbu. Mají děti úkolů příliš? Máte pocit, že jich je málo? Jsou příliš obtížné? Nevědí si děti s něčím rady? Nestíháte, a dostáváte se tak do stresu?

Pište, volejte, mailujte. Obrátit se můžete na kteréhokoliv učitele nebo na vedení školy, všichni uděláme vše pro to, abychom problém společně vyřešili.

Na závěr přeji nám všem pevné zdraví, optimismus a víru v to, že: „Společně to zvládneme“.

 

                                                                                                                                                          Šárka Horáková, ředitelka školy
                                                                                                                                                          email: skola@zskomenskeho-skutec.cz 
                                                                                                                                                          tel.: 731 557 453